Sådan strukturerer du din Adwords konto
Når webshop ejere første gang skal prøve kræfter med Adwords, så er det ofte en kæmpe udfordring at finde ud af hvordan man skal strukturere sin Adwords konto.
Jeg kommer her med en forklaring af de grundlæggende begreber, og viser en model jeg med success har brugt ret ofte.
Jeg vil ikke komme ind på styring af budpriser, research af keywords eller hvordan man skriver gode annoncetekster. Denne artikel drejer sig udelukkende om at få lidt struktur på det hele, at få et ordentligt grundlag.
Hvad består Adwords egentligt af?
Helt grundlæggende består Adwords af kampagner, annoncegrupper, annoncer og keywords/keyphrases, struktureret på denne facon:
Kampagner
På øverste niveau har man kampagner. Det er den øverste enhed, eller "folder", man kan benytte til at organisere alle sine annoncer på.
Hvad der er unikt for kampagnerne er, at det er her man sætter sit budget op. Så du kan helt individuelt sige hvad og hvor meget du vil bruge på de forskellige grupperinger.
Annoncegrupper
Annoncegrupper er det man bruger til at samle ens annoncer og ens keywords. Helt kort fortalt, så er det et givent keyword i en annoncegruppe, der udløser at en tilfældig (hvis man har flere end en) annonce i gruppen vises.
Vær lige sikker på at du har læst og forstået dette, læs det evt. lige en 2-3 gange igen. Det er det allermest grundlæggende i strukturering i Adwords, så det er vigtigt at det sidder fast :-)
Annoncer
I en annoncegruppe kan du have en eller flere annoncer liggende. Ofte har man kun en, men hvis man har flere, vil en tilfældig af disse blive vist.
Keywords
En liste over ord. Når en bruger foretager en søgning på et af de ord eller sætninger du har her, vil det udløse at annoncen i din annoncegruppe bliver vist.
Det var det allermest grundlæggende om Adwords, forklaret så kort og præcist som jeg overhovedet kan. Forhåbentligt er det også forståeligt :o)
Hvordan strukturerer jeg min Adwords konto?
Men hvad skal du så oprette af kampagner annoncegrupper, annoncer osv., når du går igang? Svaret er meget individuelt, men her kommer et eksempel på en simpel model jeg med success har benyttet for mange kunder:
(Blå er kampagner, hvid er annoncegrupper)
Brands
Mange shops sælger flere forskellige mærker af produkter. Og disse mærker er der som regel rigtigt mange penge i at byde ind på.
Opret derfor en overordnet kampagne, der indeholder alt brand-relateret, og tildel 60-70% af dit budget til denne.
Opret en annoncegruppe for hvert af de mærker, du fører. Dette giver dig mulighed for at se hvad der er rigtigt meget søgning på, og mulighed for at skræddersy annoncen for hvert mærke.
Har du mange små mærker kan du eventuelt oprette en annoncegruppe ved navn "Andre brands", som du hælder alle de små mærker ind i. Så kan du holde øje med hvilke af dem, der er meget søgning på, og udpege hvilke der fortjener sin egen annoncegruppe.
Husk også at oprette en annoncegruppe for dit eget "brand" indeholdende dit firmanavn, websiteadresse og alle staveformer af disse. Rigtigt mange "søger" på en webadresse istedet for at taste den ind i adresselinien i browseren. Og her vil du jo gerne være 100% sikker på de havner hos dig, og ikke hos en eventuel lidt for kreativ konkurrent.
Generiske termer
Opret en kampagne til alle de ikke brand relaterede termer, og sæt budgettet til det resterende af budgettet (evt. minus 5%, se senere).
Hvis det skal gøres hurtigt, så opretter jeg kun to annoncegrupper i denne kampagne: Long Tail- og Top Keywords. Og i første omgang er navngivningen en smule misvisende.
Her propper jeg fra start af alle generiske termer (børnetøj, babytøj, shampoo, balsam o.lign) ind i Long Tail gruppen. Efter en uge kigger jeg så på hvilke af disse termer, der er dyre at byde ind på, og flytter disse over i Top Keywords.
Top Keywords bruger jeg som regel til at "parkere" keywords, der er for megen konkurrence at byde ind på til at det er rentabelt. Og så sætter jeg dem enten på pause, eller byder lavt. Hvis man så en dag føler sig ekstra rig og har brug for ekstra trafik og ordrer, kan man altid hive dem frem igen.
Det bedste man kan gøre er, at oprette forskellige emne-opdelte annoncegrupper, hvor man grupperer alle de forskellige keywords. Det giver en mulighed for at lave annoncer målrettet mod de forskellige emner, hvilket forhåbentligt får flere til at klikke på dem.
Men stadigvæk også have en Long Tail annoncegruppe, hvor man ukritisk og med en skovl kan hælde alle mulige termer ind i, som man har gravet frem fra f.eks. Google Analytics eller sine interne søgninger. Så kan man overvåge hvilke af dem, der er trafik i, og evt. flytte dem ud i nogle mere målrettede annoncegrupper.
Indholdsnetværk
I Google Adwords er der to steder, du kan annoncere: I søgeresultatet, eller med tekstannoncer på forskellige websites (de såkaldte Adsense annoncer). Eller i Adwords interfacet kaldet "Google-søgninger" og "Indholdsnetværk".
Som standard står kampagner til at indrykke annoncerne på begge netværk. Det er vigtigt at du husker at sætte din Brands og Generiske Termer kampagner til kun at blive vist på "Google-søgninger".
Hvis du vil prøve kræfter med indholdsnetværket også, så opret en separat kampagne til det med sit eget separate budget. Evt. 5% eller der under af det overordnede budget.
Bare opret tre simple annoncegrupper her, en til alle brands, en til Long Tail termer og en til Top Keywords. Så er du kørende, og kan gøre dig nogle erfaringer med Indholdsnetværket.
Hvad skal du ellers have styr på?
Det er ekstremt vigtigt, at du har Google Analytics korrekt implementeret i din webshop! For ellers render du ind i en situation, hvor du kaster en masse penge efter Adwords, uden egentligt at vide om det giver noget retur.
Hvilket er helt hul i hovedet, når det ikke er raketvidenskab at sætte op.
Dernæst kan du tage et kig på min ultimative Google Analytics rapport, som er den eneste rapport du behøver for at give dig et billede af hvor dine penge forsvinder hen.
Disse to ting giver dig redskabet til at justere dine Adwords kampagner ind til drømmescenariet, hvor du kører med et Google Adwords budget uden loft.
Desuden skulle du nu have fået et godt fundament, hvor du ordenligt kan komme til at lege med detaljerne i Adwords, så som budstrategi, keyword research og forskellige annoncetekster. Forhåbentligt kommer der i fremtiden flere artikler her på bloggen om disse emner, så husk endelig at følge med.
Jeg håber du har fået noget ud af artiklen. Som nævnt i indledningen, kan opsætning af Adwords være meget individuelt. Men jeg har rigtigt gode erfaringer med variationer af denne model, og under alle omstændigheder skulle den gerne hjælpe dig med at komme ordentligt fra start. Hvilket hjælper mig utroligt meget, hvis jeg eventuelt skal assistere dig senere :-)