Er Dankort svindel stigende på nettet?
Her de sidste par dage har der cirkuleret en historie i den danske presse, om at der bliver svindlet mere og mere med Dankort på nettet. Og flere steder udlægges det som et kæmpe problem.
Men hvor stort er problemet egentligt?
Jeg satte mig for at grave lidt i tallene.
UPDATE 02.03.2011:
Det lykkedes mig at have fuldkommen kage i datakilderne. Istedet
for at regne svindelandelen ud ud fra den reelle omsætning på
internettet, har jeg gjort det på basis af antal transaktioner. Og
det går jo ikke. Jeg arbejder på at få statistikkerne
opdateret.
Men jeg tror ikke det rokker så meget ved konklusionen: At svindelandelen ikke har rykket sig væsentligt de sidste mange år.
Tak til Sune fra Webtouch.dk for at have spottet fejlen.
Datakilder
Det store spørgsmål jeg stillede mig selv, da jeg hørte historien, var, at det godt kan være at der bliver svindlet mere. Men der bliver også solgt mere!
Så mon stigningen i svindel svarer til stigningen i
nethandel?
Eller er den lavere eller højere?
Lad os prøve at grave tallene frem hos PBS:
- Status på internethandel i Danmark
Bemærk at tallene er i hele tusinde kroner. Og det er kolonnen med Dankort + VISA/Dankort vi skal benytte, da det kun er for denne betalingsform, der foreligger misbrugsdata for.
- Dankort misbrug (PDF-fil)
Dokumentet indeholder en oversigt over alle former for Dankort misbrug, også i den fysiske verden. Her er det rækken "Fjernsalg, indløser", der skal bruges.
Så skulle datagrundlaget være på plads, og det tager maks. 5 minutter at taste dem ind i et regneark.
Løgne, forbandede løgne og statistikker
I medierne står der, at i første halvår 2010 stod svindlen for 0,046% af den samlede online Dankort handel. Og nej, jeg har ikke fået sat decimalerne forkert (det havde Berlingske, da de rapporterede om 4,6% svindel).
Der står 0,046%, altså en ubetydelig lille andel i mine øjne.
Graver man tallene frem fra ovenstående datakilder, kommer man dog frem til et helt andet tal. I første halvår 2010 blev der handlet med Dankort på nettet for 21.606.935.000 (21,6 milliarder), og der blev svindlet for 6.708.000 (6,7 millioner).
Nu er jeg bestemt ikke en haj til procentregning, men det får jeg (læs: Excel) altså kun til 0,031%.
Tager man og kigger på det historisk siden 2004, så ser andelen af svindel med Dankort på nettet således ud:
Det ligner jo at historien er ganske korrekt!
Fra første halvår 2009 til første halvår 2010, er svindelandelen steget fra 0,021% til et "svimlende" 0,031%!
Katastrofe! Det er på tide vi får indført nogle nye teknologier, der godt nok gøre det mere besværligt for forbrugerne, men som sikrer forretningerne mod det stigende misbrug!
Eller...
Tager man et lille ekstra kig i fodnoterne på datakilden for svindel så står der:
"Fjernsalg omfatter Internet, Postordre, Telefonordre og Betalingsautomater uden PIN-kode. Før 2008 foreligger der kun datagrundlag for Internet."
Det vil sige, at fra 2008, hvor kurven sjovt nok begynder at stige lidt, er traditionelt postordresalg talt oveni, samt steder så som storebæltsbroen, visse parkeringsautomater o.lign.
Mon det kan være årsag til stigningen?
Alt her i verden er relativt. Og ganske lige som min sidste historie, så udviser de danske journalister en forbløffende mangel på kildekritik. De har åbenbart droppet faget "fact checking" på journalistskolen.
Jeg har hverken uddannelse inden for journalistik eller statistik. Og alligevel kunne jeg med det samme se, at noget var galt i historien. Og det tog mig 5 minutter at finde data frem, der bevidste dette.